Běžná mluva v Českých Budějovicích a okolí (jazyková sonda) - Fedorová, Alena (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této dialektologické práce bylo zjistit, zda se v běžné mluvě obyvatel Českých Budějovic a okolí objevují prvky typické pro jihozápadočeskou nářeční skupinu. Součástí práce je stručný popis města České Budějovice, včetně místních zvyků a pamětihodností. V teoretické části se nachází obecný popis dialektologie a lexikologie jako lingvistických disciplín, a to také s ohledem na danou oblast. Praktická část se skládá z dvou částí. První je zaměřena na analýzu tří generačních skupin (nejmladší, střední, nejstarší) z hlediska hláskoslovného, tvaroslovného a především lexikálního. Jednotlivé projevy jsou zaznamenány v nahrávkách, jejichž přepsané ukázky jsou součástí této práce. Druhá část vychází z dialektologického dotazníku, jehož výsledky jsou zanalyzovány a zahrnuty v samotném závěru práce.
Specific language in region Budweis (linguistic probe)