Izolace genu pro antimikrobiální peptid (defensin) z tvrdého klíštěte Ixodes ricinus po infekci spirochétami druhového komplexu Borrelia bugdorferi - Skladaná, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Antimikrobiální peptidy jsou hlavní složky vrozené imunitní odpovědi epiteliálních buněk. Klíště jako krevsající členovec má vyvinutý obranný systém, který mu umožňuje více či méně účinnou ochranu před patogenními mikroorganismy, které proniknou do jeho těla. Gen exprimovaný ve střevě byl izolován z cDNA tvrdého klíštěte, Ixodes ricinus. Gen kóduje protein, který je produkován a sekretován během klíštěcí infekce a je znám jako defensin. Exprese genu pro defensin (224 bp) byla indukována patogenem. Gen byl klonován do bakteriálního expresního systému.
Isolation of the antimicrobial peptide gene (defensin) from the hard tick Ixodes ricinus, challenged by the pathogen infection
Keywords: Ixodes ricinus; imunita klíšťat; antimikrobiální peptidy; defensin; Borrelia burgdorferi; PCR; sekvenační reakce; klonování; expresní plazmid; Ixodes ricinus; antimicrobial peptides; ticks immunity; defensin; Borrelia burgdorferi; PCR; sequencing; cloning