Embryonální a postembryonální vývoj raka mramorovaného v různých teplotách - Fojt, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce bylo charakterizovat životní cyklus partenogeneticky se rozmnožujícího raka mramorovaného Procambarus fallax f. viriginalis se zaměřením na jeho embryonální a postembryonální vývoj v různých teplotách. V literární části se práce zaměřuje na reprodukční biologii raků, embryonální a postembryonální vývoj raka mramorovaného. Teoretická část taktéž pojednává o reprodukci původních druhů raků a introdukovaných druhů raků na území České republiky. Praktická část odkazuje na podmínky dodržované při experimentu, změny ve vývoji a zhodnocení vývoje v rozdílných teplotách. V pokusu bylo potvrzeno, že postembryonální stádia raka mramorovaného přežila nízkou teplotu (10°C). Jedinci sice prodělali první postembryonální stádium, ale vyvíjeli se velmi pomalu. V 15 °C se jedinci vyvíjeli bez problémů dál. Doba, kterou trval postembryonální a embryonální vývoj byla sice o málo delší než v nejvyšší teplotě. V teplotě 20 °C se předpokládalo podle dostupné literatury nejvyššího přežití. Ovšem v našem experimentu se tak nestalo. V této teplotě byla úmrtnost nevyšší, tato skutečnost pravděpodobně nebyla způsobena teplotou vody, ale jinými fyzikálně-chemickými parametry používané vody. Přežití bylo nevyšší v 15 °C. Práce dále pojednává, na základě písemně doložených zmínek, o predikci raka mramorovaného v České republice. Zjištěné výsledky mohou odkazovat na schopnost tolerance nízkých teplot u raných vývojových stádií raka mramorovaného v přírodních podmínkách České republiky.
Embryonic and postembryonic development of marbled crayfish in different temperatures
Keywords: rak mramorovaný; nízké teploty; embryonální a postembryonální vývoj; šíření raka mramorovaného; NICS; Marbled crayfish; low temperatures; embryonic and postembryonic development; prediction of Marbled crayfish; NICS