Diverzita akvatických a aerofytních sinicových společenstev - Svoboda, Martin (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá druhovým složením sinic z ekosystémů Islandu. Roku 2020 bylo odebráno 42 vzorků z různých islandských biotopů. Druhová diverzita byla stanovena převážně dle morfologických znaků. U některých druhů byly získány sekvence 16S rRNA genu. Morfologické znaky nalezených druhů sinic jsou popsány v práci. Kromě toho lze nalézt i fylogenetickou analýzu druhů, u kterých byla získána 16S rRNA sekvence. Celkově bylo nalezeno 30 druhů sinic rozdělených do čtyř řádů. Dominoval řád Oscillatoriales (33%), následovaný řády Synechococcales (27%), Nostocales (23%) a Chroococcales (17%). Nejdominantnější druh byl Leptolyngbya boryana, který byl nalezen v 17 vzorcích (40%). V diskuzi je následně porovnána biogeografická příslušnost nalezených druhů s dostupnou světovou literaturou.
Diversity of aquatic and aerophytic cyanobacterial communities
Keywords: Island; sinice; diverzita; ekologie; morfologie; Iceland; cyanobacteria; diversity; ecology; morphology