Výchova adolescenta z pohledu rodičů - Čížková, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Výchova je velkým tématem všech rodičů a určitě každý zná nebo si sám zažil, jak v duchu vychovával cizí děti. Při výchově cizích dětí vždy "víme", jak se zachovat. Podstatné je, že většinou jinak než sám rodič. Nejlépe se vychovává právě ono "cizí" dítě. Bakalářská práce Výchova adolescenta z pohledů rodičů je zaměřena především na rodiče a jejich pohled na výchovu. V teoretické části je charakterizováno dospívání a posléze i konkrétní charakteristika adolescence. Také nabízí pohled do tajů tzv. úspěšného rodičovství, jak s adolescentem vycházet a být mu nejen dobrým rodičem, ale i kamarádem. Poslední část teorie je zaměřena na komunikaci s adolescenty a na dopad trestání. Praktická část prezentuje výsledky kvalitativního šetření realizovaného metodou rozhovoru. Výzkum byl zaměřen dvěma způsoby. Na rodinu jako celek a pak na jednoho rodiče, matku. Výsledky výzkumného šetření přináší informace, jak která rodina vychovává, a především zpětnou vazbu rodičů. Druhá část poodhaluje rozdíly ve výchově klasické a alternativní.
Upbringing of adolescent from the parents perspective
Keywords: Výchova; adolescence; rodiče; rodičovství.; Upbringing; adolescence; parents; parenthood.