Poleptání dýchacího a trávicího traktu u dětí - Švancarová, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Odborná veřejnost zaznamenala v posledních letech zvýšený výskyt případů poškození organismu dětí chemickými látkami. Tato problematika není v současné době dostatečně medializována ani řešena, avšak v souvislosti s četností výskytu a závažností poranění si zaslouží významnější pozornost. Výzkumné šetření bylo směřováno k podrobnému zmapování příčin a okolností vzniku poškození dýchacího a trávicího traktu u dětí způsobeného chemickými látkami. Výzkumný soubor tvořily děti do osmnácti let, u kterých došlo ve sledovaném období k poškození chemickou látkou a zároveň byly v souvislosti s tímto úrazem hospitalizovány v Nemocnici České Budějovice, a.s., Nemocnici Most, o. z. a Fakultní nemocnici Motol v Praze. Do výzkumného šetření bylo zahrnuto 90 dětí (z toho 44 dívek a 46 chlapců). Nejmladší hospitalizované dítě bylo ve věku pěti měsíců, nejstarší ve věku sedmnácti let. Potřebná data byla sebrána prospektivně (1. 5. 2008 - 31. 10. 2008) a retrospektivně 1. 1. 2006 - 30. 4. 2008). Výsledky výzkumu jsem získala prostřednictvím sekundární analýzy dat (lékařská dokumentace) a analýzy výrobků (ty, o kterých lékařská dokumentace uvedla, že v době úrazu byly uloženy v originálním obalu). Výsledky sekundární analýzy lékařské dokumentace poukazují na skutečnost, že 94 % všech poškození chemickými látkami si děti přivodily v domácím prostředí. Poškození organismu zapříčinily prostředky v českých domácnostech běžně užívané (čističe odpadů, tablety do myčky, čističe sporáků, atd.). Je pochopitelné, že obaly těchto prostředků přitahují dětskou pozornost, neboť výrobci v rámci boje o zákazníka zvolili pro své produkty samé pestré barvy (žlutá, modrá, fialová, růžová). Mnohé výrobky nebyly opatřeny bezpečnostními uzávěry a v kombinaci s nevhodným uskladněním již nic nebránilo tomu, aby došlo k úrazu. S příchodem nových čisticích prostředků, jakými jsou např. tablety do myčky, se objevuje i riziko vzniku nových úrazů, na které je potřeba upozornit. Dle mého názoru by dostatečná osvěta veřejnosti měla za následek snížení počtu poškození. Informační kampaň by měla probíhat takovým způsobem, aby oslovila co největší možný počet rodičů či osob pečujících o děti. Jako účelné se mi jeví umístění informačních letáků na internetové stránky organizací a institucí, které pracují s dětskou populací, využití televizních spotů a umístění informačních letáků či brožur do ordinací pediatrů a mateřských škol. Letáky by měly obsahovat informace nejen o vhodném skladování produktů v domácnosti, ale i několik rad pro případ, že k poškození již došlo.
Chemical burn of the respiratory and gastrointestinal tract in children
Keywords: dítě-chemická látka-poleptání-prevence-rigidní ezofagoskopie-obal; child-chemical substance-chemical burn-prevention-rigid oezophagoskopy-package