Vybrané aspekty hnízdní biologie potápky roháče (Podiceps cristatus) ve vztahu k prostředí - Ježková, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce bylo posouzení aspektů hnízdní biologie potápky roháče (Podiceps cristatus) ve vztahu k prostředí. Sledování trvalo 6 měsíců od 2. 4. 2013 do 2. 10. 2013 a probíhalo na Nadějské rybniční soustavě na rybnících Víra, Láska, Skutek, Dobrá Vůle, Rod a Naděje. Tato soustava se nachází v CHKO Třeboňsko v blízkosti vesnic Frahelž a Klec a je tvořena celkem 15 rybníky, které jsou využívány pro intenzivní chov ryb, zčásti pro odchov kachen divokých pro lovecké účely. V průběhu práce bylo prováděno hladinové sčítání ptáků, přímé vyhledávání hnízd a měření parametrů hnízd a vajec. Hnízda byla nalezena na rybnících Naděje, Skutek a Láska. V roce 2013 bylo změřeno celkem 18 hnízd. Na rybníce Naděje se nacházelo 8 hnízd, na rybníce Láska 4 hnízda a na rybníce Skutek celkem 6 hnízd. Z celkového počtu hnízd bylo 13 hnízd nalezeno na volné hladině a 5 hnízd v porostu orobince širokolistého (Typha latifolia) v max. vzdálenosti 1 m od volné hladiny. V roce 2013 bylo změřeno celkem 64 vajec. Na rybníce Naděje byly získány parametry 33 vajec, na rybníce Láska 17 vajec a na rybníce Skutek celkem 14 vajec.
The selected aspects of nesting biology of Great Crested Grebe (Podiceps cristatus) in relation to environmental conditions
Keywords: hnízdní biologie; potápka roháč; Nadějská rybniční soustava; nesting biology; the Great Crested Grebe; the Naděje fishpond system