Profesní mluva a slang hudebníků - Nykrýnová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem bakalářské práce je analýza profesní mluvy hudebníků. Hlavní důraz je kladen na různé způsoby obohacování slovní zásoby této profesní mluvy. Ta se obohacuje přejímáním cizích slov, sémantickým tvořením lexikálních jednotek (metafory, metonymie) a tvořením nových slov. Proto je pozornost soustředěna i na slovotvornou strukturu lexikálních jednotek. Dále u slov sledujeme přítomnost, nebo nepřítomnost expresivního příznaku. Cílem práce je přiblížit slovník profesní mluvy hudebníků z hlediska lingvistického. Nedílnou součástí práce je výkladový slovník pojmů užívaných hudebníky při výkonu jejich práce. Práce obsahuje také rejstřík nejužívanějších pojmů pro lepší orientaci v textu
The Professional Speech and Slang of Musicians
Keywords: profesní mluva; slang; hudebník; hudba; nástroj; univerbizace; odvozování; přejímání; skládání; metafora; metonymie; expresivita; slovní zásoba; produktivita; formant; slovotvorba; professionall speech; slang; musician; music; instrument; univerbalization; derivation; taking-over; metaphor; metonymy; expresivity; vocabulary; productivity; formant; word-building