Význam romské rodiny coby sociální opory u Romů ve vybrané lokalitě v Táboře - Balíková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce zjišťuje význam romské rodiny coby poskytovatele sociální opory svým členům. Teoretická část charakterizuje pojem sociální opora a zaměřuje se na funkční rodinu, jenž je jedním ze zdrojů sociální opory. Dále jsou uvedeny znaky, které můžeme v oblasti sociální opory nalézt právě u Romů. Na to navazuje rozdělení romských rodin. Poté je popsán rozsah, druhy a stinné stránky sociální opory, které jsou vždy vztaženy k romským rodinám. Praktická část obsahuje kazuistiky respondentů. Těch bylo dosaženo pomocí polostrukturovaných rozhovorů, které jsou děleny do šesti hlavních okruhů, podle nichž jsou i vyhodnoceny. Výsledky výzkumu jsou dále porovnány s poznatky autorů použité literatury.
The importance of Roma family as social support in the Romanies in a selected location in Tabor
Keywords: Romové; romská rodina; sociální opora; rozsah sociální opory; druhy sociální opory; negativní vliv sociální opory; The Romanies; Roma family; social support; the extent of social support; types of social support; negative effects of social support