Odmítání očkování v kraji Vysočina v období let 2010 - 2013 - Palátová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2014)
Očkování má v České republice dlouholetou tradici a v rámci pediatrické prevence patří k základní péči. Představuje velmi účinnou ochranu dětí i dospělých nejen před infekčními nemocemi, ale i jejich následky. V dnešní moderní době se však objevují názory, které zpochybňují prospěšnost a důležitost povinného očkování. Za jeho zrušení bojují jedinci i organizované skupiny, které očkování označují za neetické, nemorální a nelidské. Nejčastějším důvodem odmítnutí očkování je přesvědčení, že některá očkování nejsou nutná. Tato problematika se stále častěji stává předmětem mnoha diskuzí, proto ji spatřuji jako velice aktuální.
Refusing of vaccination in the Vysočina region in the period 2010 - 2013
Keywords: hexavakcína; očkování; odmítání očkování; vakcína; zákon; hexavakcína; vaccination; refusing vaccination; vaccine; law