Hypoglykemické stavy vyžadující příjezd rychlé záchranné služby v Jihočeském kraji - Vacková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice hypoglykemie, která není komplikací jen onemocnění diabetes mellitus, ale i dalších onemocnění, jako např. Addisonova nemoc nebo třeba vrozený hyperinzulinismus. Hypoglykemie může být život ohrožujícím stavem, zejména pokud není tento stav včas rozeznán a není zahájena účinná terapie. Rychlá léčba tohoto stavu je tedy nezbytná a měla by se zahájit již při prvních příznacích, aby se počínající stav dále nezhoršoval. V této práci se čtenář seznámí s anatomií hlavní žlázy, která glykemii ovlivňuje, slinivkou břišní a s její funkcí a funkcí jejích hormonů. Jejími hlavními hormony jsou inzulin a glukagon, tyto dva hormony mají největší vliv na řízení glykemie v těle, nejsou však jedinými činiteli, kteří ovlivňují hladiny krevního cukru. Rozmezí fyziologické glykemie není jednoznačně dáno, v různé literatuře jsou uváděny odlišné hodnoty, je tedy těžké říci, že zrovna při dané hodnotě se musí vyvinout hypoglykemický stav. Dále v práci nalezneme několik definic hypoglykemie, ty se opět liší v závislosti na tom, jaké fyziologické hodnoty jsou v různých zdrojích uvedené. Nezbytnou součástí je kapitola klinických příznaků. V této kapitole se většina užitých zdrojů shoduje. Klinické příznaky mohou být poměrně pestré a někdy ne přímo specifické, ale v zásadě vždy dochází po prvních vegetativních příznacích (které ale např. u syndromu nerozpoznání hypoglykemie mohou chybět) k poruchám vědomí od "pouhé" zmatenosti až ke kómatu, kdy pacient nereaguje na zevní prostředí. V další kapitole je popsán postup diagnostiky hypoglykemie. Popisujeme postup jak ve zdravotnickém zařízení, tak i v přednemocniční neodkladné péči, kde jsou omezené možnosti. Léčba je nezbytnou součástí tohoto stavu. V léčbě se užité zdroje shodují, pokud je pacient při vědomí a je schopen spolupráce, je nejlepší formou první pomoci sladký nápoj a následně ještě např. čokoládová tyčinka. Ideálním prostředkem, který by mohl být pacientovi v lehčí fázi hypoglykemie poskytnut je Glukopur, což je čistá glukóza v prášku a tělo se tedy nemusí zabývat štěpením disacharidu, jak je tomu v případě jiných sladkých nápojů a tyčinek. Dále se zde můžeme zorientovat v rizicích, která hypoglykemie přináší. Mezi tato rizika, především u starších lidí, můžeme zahrnout rozvoj demence, hlavně pokud trpí častějšími hypoglykemickými epizodami. Dalšími riziky, která s sebou přináší hypoglykemie, jsou např. poškození mozku, nebo riziko vzniku srdečních arytmií. Nejzávažnějším rizikem, které může vzniknout v důsledku hypoglykemie, je smrt. V práci je také přehled látek nebo léků, které mohou hypoglykemii způsobovat. Hypoglykemie se může často vyskytovat i u dětí jako dědičná metabolická porucha nebo hyperinzulinismus, proto je tomuto tématu věnována v práci také jedna kapitola. Pro empirickou část práce byla zvolena metoda kvalitativního sběru dat, kdy byly vyhledány výjezdy Zdravotnické záchranné služby v Jihočeském kraji k hypoglykemickým stavům za rok 2014. Z množství stavů, které byly nalezeny, bylo náhodně vybráno 8 případů, na které byly vytvořeny kazuistiky, jako ukázka zásahu zdravotnické záchranné služby u případů hypoglykemie. V kazuistikách lze pozorovat stav pacienta, který trpěl hypoglykemií, jak jeho stav vypadal při příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby, jak byl pacient léčen a jaký byl jeho stav po léčbě. Také se zde dovídáme, jakou indikací vyhodnotilo tísňové volání zdravotnické operační středisko, a že tato indikace ne vždy odpovídá skutečnému stavu pacienta. Prvním cílem této práce bylo zmapovat, jaké jsou nejčastější společné faktory u vybraných hypoglykemických stavů hodnocených pomocí škály NACA stupni IV. VI. posádkami Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Druhým cílem práce bylo zmapovat indikace zdravotnického operačního střediska a následný (objektivní) stav pacienta dle škály NACA.
Hypoglycaemic conditions requiring rapid arrival of emergency services in South Bohemia
Keywords: glukagon; glukometr; hypoglykemie; inzulin; slinivka břišní; syndrom nerozpoznání hypoglykemie; glucagon; glucometer; hypoglycaemia; insulin; pancreas; unrecognized hypoglycaemia syndrome