Zdanění neziskových organizací - Břehovský, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Neziskové organizace tvoří v současné době již nedílnou součást ekonomik rozvinutých zemí. Zaplňují v těchto ekonomikách prostory, ve kterých dochází k tzv. tržním selháním. Jejich hlavním úkolem s cílem proto není vytváření zisku, ale především poskytování služeb, při kterých "neviditelná ruka trhu" selhává. To ovšem neznamená, že zisku nemohou dosahovat. Důraz je však kladen na poslání, za jejichž účelem jsou neziskové organizace zřizovány, a případný zisk, resp. příjmy, jsou až na druhém místě. Právě z výše zmíněných důvodů má zdanění příjmů neziskových organizací svá specifika, kterým se věnuji ve své práci.
Taxation of Non-profit organization
Keywords: neziskové organizace; zdanění neziskových organizací; daň z příjmu; non-profit organizations; taxation of non-profit organizations; income tax