Připravenost Polikliniky Žďár nad Sázavou z pohledu požární ochrany - Nesibová, Vladěna (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem práce je oblast připravenosti Polikliniky Žďár nad Sázavou z pohledu požární ochrany, a to především z pohledu na její zabezpečení a rizika, která se v objektu vyskytují. Všechny objekty jsou povinny dodržovat povinnosti zabezpečení požární ochrany, zdravotnická zařízení o to více, protože se zde vyskytují osoby se sníženou schopností pohybu a orientace. Také z důvodu výskytu velkého počtu osob. Výzkumná část práce je vypracována formou vlastního šetření, která směřuje k naplnění cílů práce. Zvolený problém byl řešen především pomocí strukturovaných rozhovorů s odpovědnou osobou kvůli zjištění potřebných informací, které nešly získat jinou cestou. Dále bylo využito metody vlastního pozorování a následně i metody komparace k porovnání zjištěných informací. Jednotlivé části objektu Polikliniky Žďár nad Sázavou (požární úseky) byly porovnány mezi sebou z různých pohledů jejich zajištění. Metoda komparace bude také využita při porovnávání způsobu zajištění vybraných ordinací z pohledu požární ochrany. Dále byla využita metoda analýzy k rozebrání daného problému a metoda syntézy ke sjednocení jednotlivých částí v jeden celek. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že v některých požárních úsecích je nedostatečné zabezpečení požární ochrany. Vyskytly se zde nedostatky, které je potřeba napravit pro větší bezpečnost všech, kteří se v budově vyskytují, především osob se sníženou schopností pohybu a orientace. Největší problém tkví především v nedostatku přenosných hasicích přístrojů a požárních uzávěrů ve většině chráněných únikových cest typu A, které jsou zajištěné proti uzavření, a tedy se případný požár může šířit i do evakuačních cest a znesnadnit tak evakuaci pacientů i zaměstnanců polikliniky.
Preparedness of the Poliklinika Žďár nad Sázavou in terms of fire protection
Keywords: Požární ochrana; poliklinika; dokumentace požární ochrany; Fire protection; medical center; fire protection documentation