Vyhodnocení výkrmu prasat na školním statku v Měšicích - Bontea, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit výkrm prasat na školním statku v Měšicích. Práce se zabývá zhodnocením výkrmu, produkce a zpeněžováním prasat. Sledování proběhlo v období od roku 2010 do roku 2011. Do hodnocení bylo celkem zařazeno 1 994 ks prasat. Posouzena byla nejen hmotnost naskladněných a vyskladněných zvířat, ztráty ve výkrmu, doba výkrmu a průměrná porážková hmotnost, ale také náklady vynaložené na jejich výkrm. Statistické zpracování dat bylo provedeno pomocí programu Microsoft Excel. Pro vyhodnocení výsledků byly u sledovaných ukazatelů vypočteny průměrné hodnoty a rozdíly mezi jednotlivými daty. Při naskladnění do předvýkrmu v roce 2010 dosahovala průměrná hmotnost selat 5,10 kg. V roce 2011 tato hodnota poklesla na 5,05 kg. Průměrná hmotnost prodávaných prasat v roce 2010 byla 107,35 kg. Ta v roce 2011 poklesla na 101,27 kg. V roce 2010 dosáhl školní statek průměrného přírůstku 0,67 kg. Tento přírůstek se v roce 2011 podařilo zvýšit a dosáhnout hodnoty 0,74 kg. Náklady krmného dne za sledované období v roce 2010 byly 26,07 Kč. V následujícím roce došlo k navýšení o 0,89 Kč a to na částku 26,96 Kč. Při prodeji vepřového masa dosáhl statek v roce 2010 průměrné realizované ceny 26,46 Kč. V roce 2011 se průměrná realizovaná cena za vepřové maso zvedla o 2,35 Kč/ kg, tudíž došlo ke zvýšení na 28,81 Kč za kilogram Při zohlednění veškerých ukazatelů a nákladů je produkce vepřového masa pro školní statek ztrátová a to za celé sledované období.
The evaluation of pig fattening at the farm school in Měšice
Keywords: chov prasat; výkrm prasat; zpeněžování prasat; pig breeding; pig fattening; realization price of the pig