Sezónní změny makrozoobentosu Brněnské nádrže v průběhu manipulací s vodní hladinou - Opatřil, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Na Brněnské přehradě v současnosti probíhá celá řada opatření zaměřených na celkové ozdravení prostředí s cílem především omezení výskytu sinicových vodních květů. Základním zásahem v tomto směru je snížení vodní hladiny v letech 2009-2010, kdy byla hladina snížena až o 9 m. Tímto zásahem se obnažila většina plochy dna a ve zbývajícím jezeře se zcela změnily kyslíkové poměry. Cílem mé práce je vyhodnocení změn v makrozoobentosu nádrže v reakci na tyto zásahy a opatření. Na vybraných profilech nádrže, zvolených s ohledem na stav vodní hladiny a hloubkových poměrů byly sezónně odebírány vzorky makrozoobentosu Ekmanovým drapákem. Vzorky byly odebírány na lokalitách Hráz, Střed, Litorál, Rakovec, Zouvalka, Rokle a Horní vzdutí. Paralelně se vzorkováním byly měřeny i vybrané parametry prostředí (teplota, O2 ) v epilimniu a hypolimniu. Odebrané vzorky byly promyty a zakonzervovány k pozdější determinaci a kvantifikaci v laboratoři. Veškeré odebrané vzorky makrozoobentosu jsem pro přehlednost rozdělil do tří skupin: Chironomidae, Oligochaeta a Ostatní. Výsledkem je grafické znázornění biomasy a density po lokalitách v jednotlivých rocích a jeho diskuze s abiotickými faktory.
Seasonal changes in macrozoobenthos of the Brno reservoir during water level manipulation
Keywords: Brněnská přehrada; makrozoobentos; lokality; teplota; koncentrace kyslíku; Chironomidae; Oligochaeta; epilimnium; hypolimnium; Brno Reservoir; macroinvertebrate location; temperature; oxygen concentration; Chironomidae; Oligochaeta; epilimnium; hypolimnium