Problematika rozvodovosti a porozvodové péče o děti v ČR - Čechová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá především vnímáním rozvodu dětmi, svěřováním dětí do péče jednoho z rodičů po rozvodu manželství a typy porozvodové péče často využívané v České republice. Teoretická část charakterizuje význam rodiny pro dítě, význam matky a otce pro dítě. Dále popisuje varianty postavení dítěte v průběhu rozvodu a po rozvodu, fáze a typy rozvodu, výhradní, střídavou a společnou výchovu v rámci typů porozvodové péče. Praktická část obsahuje, jaké typy porozvodové péče o děti mezi rozvedenými rodiči převažují, kdo z rodičů častěji podává návrh na rozvod, zda-li děti rozvedených rodičů trpí nějakou psychickou zátěží kvůli rozvodu rodičů, zda-li v podvědomí společnosti stále přetrvává dochovaný stereotyp svěřování dítěte do péče matky. Také zkoumá, zda-li mají otcové zájem o svěření dětí do své péče a matky tuto možnost mohou akceptovat. Respondenti by umožnili druhému partnerovi neomezený styk s dítětem, žádost o rozvod podávají častěji ženy, děti mohou vnímat rozvod jako náročnou psychickou zátěž. Dochovaný stereotyp považují za odůvodněný a domnívají se, že otcové nemají zájem o svěření dětí do své péče a matky tuto možnost neakceptují.
The problems of divorce rate and care of children after divorce marriage their parents in the Czech republic
Keywords: rodina; rodičovské funkce; typologie matek a otců; fáze rozvodu; typy rozvodu; výhradní výchova; střídavá výchova a společná výchova; family; parent´s functions; typology of mothers and fathers; phases of divorce; types of divorce; sole´s care; alternate´s care and colective´s care