Psychické aspekty dopravní psychologie - Černochová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se blíže zabývá dopravní psychologií. Teoretická část se zaměřuje zejména na osobnostní charakteristiky řidiče, včetně pohledu na jejich osobnost, temperament, motivaci, emoce, schopnosti a rozdíly mezi muži a ženami. Dále jsou popisovány dopravní nehody se zaměřením na tendenci a příčiny jejich vzniku. Součástí je i kapitola pojednávající o typologii řidičů, se zaměřením na rizikové řidiče. Praktická část se zakládá na průzkumném šetření, na jehož podkladě jsou vyhodnoceny stanovené cíle. Průzkum poskytuje informace o počtu lidí, kteří se setkali s dopravní nehodou a jejich reakcí na tuto událost. Dále jsou vyhodnocovány informace o tom, jak se dotazovaní lidé sami chovají při řízení automobilu.
Psychological aspects of traffic psychology
Keywords: Historie automobilů; osobnost; dopravní psychologie; rizikoví řidiči; dopravní nehody; Vehicles history; personality; traffic psychology; dangerous drivers; traffic accidents