Detekce producentů širokospektré beta - laktamázy (ESBL - Extended Spectrum Beta - Lactamase) v komunitě a v nemocnici - Polenová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Výskyt rezistentních bakterií na dostupná antibiotika je vážným civilizačním problémem. Statistiky ukazují, že prevalence se neustále zvyšuje a to v celosvětovém měřítku. Bakterie se vyznačují schopností rezistence, která se u nich vyskytuje buď přirozeně, nebo rezistenci získají genovými mutacemi, předáváním genetické informace mezi druhy či rody. Aktuálnost a závažnost tématu vedla k vypracování této práce. V teoretické části se práce zabývá přiblížením funkcí jednotlivých částí bakteriální buňky, které se podílejí na mechanismech rezistence. Následuje kapitola, která přibližuje antimikrobiální látky. Skupina beta-laktamových antibiotik je popsána podrobněji z důvodu sledovaného souboru. Navazuje popis jednotlivých způsobů rezistence s větším zaměřením na rezistenci způsobenou produkcí enzymů inaktivujících antibiotika. Zkoumaným souborem jsou kmeny bakterií produkujících širokospektré beta-laktamázy - enzymy, které zabraňují účinnosti beta-laktamových antibiotik. Výzkum k bakalářské práci probíhal v Nemocnici České Budějovice, a. s. během roku 2013. Výzkumné otázky směřují k zjištění výskytu producentů širokospektrých beta-laktamáz ve zmíněné nemocnici v porovnání s výskytem obdobných producentů v komunitě. Následuje vyhodnocení, ve kterém materiálu a na jakém oddělení výskyt převažuje a identifikace nejčastějších producentů širokospektrých beta-laktamáz. Do zkoumaného souboru jsou zařazeny vzorky doručováné na Bakteriologické oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s. V práci je popsána metoda dle Hrabáka Double Disk Synergy Test (DDST) detekující producenta dle deformace inhibičních zón, dále kvantitativní metoda, pracující na principu minimální inhibiční koncentrace v kombinaci s detekcí na chromogenní půdě. V porovnání s ostatními studiemi z jiných nemocnic se Nemocnice České Budějovice, a.s. řadí k průměrným až podprůměrným ve výskytu producentů širokospektrých beta-laktamáz. Během roku 2013 bylo zpracováno 12 347 vzorků cílové skupiny a z toho 226 izolátů bylo pozitivních. Převládajícím producentem je Escherichia coli (183 izolátů), Klebsiella pneumoniae (16 izolátů) a Enterobacter cloacae (15 izolátů). Pozitivním zjištěním byl nižší výskyt producentů širokospektrých beta-laktamáz ve sledovaném roce než byl v roce 2012, 2011 i 2010. V poslední části diskuze se poukazuje na možná řešení dané situace.
Detection of extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) producers in community and in a hospital
Keywords: beta - laktamová antibiotika; bakteriální rezistence; širokospektrá beta - laktamáza; Enterobacteriaceae; beta - lactam antibiotics; bacterial resistance; extended spectrum beta lactamases; Enterobacteriaceae