Stabilita kyčelního kloubu a prevence zranění ve sportu - Červený, Daniel (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této práce je popsat, jaký vliv má posílení stabilizačních svalů kyčelního kloubu na celkovou posturální stabilitu a současně jak se změní stability stoje na jedné dolní končetině u sportovců v odlišných sportech. V teoretické části jsou rozebrány a shrnuty základní informace o anatomii a kineziologii kyčelního kloubu včetně podstatných úhlů měřených při vývoji kyčelního kloubu. Dále je zde popsána posturální stabilita a funkce stability na jednotlivých úrovních lidského těla společně s popsáním svalů účastnících se této stabilizace. V praktické části je popsaný výzkum tří sportujících probandů z odvětví běžeckého lyžování, atletiky a triatlonu. Měření proběhlo formou posturografie, kineziologického rozboru a provedením několika speciálních tesů. V průběhu terapie dostali pacienti vytvořenou cvičební jednotku se stejnými cviky, ale doplněnou o individuální cvičení, zaměřené na konkrétní problem pacienta. Po ukončení testování došlo k porovnání vstupních a výstupních hodnot a vyvození závěru. Výsledný efekt terapie lze považovat za pozitivní, jelikož u probandů došlo ke zlepšení výstupních hodnot u testů hodnotící stabilitu, polohu COG i samotnou laterální stabilitu kyčelních kloubů. Dalším výsledkem bylo subjektivní hodnocení probandů formou rozhovoru, kdy pacienti hodnotili terapii pozitivně a chtěli pokračovat v další spolupráci.
Hip joint stability and injury prevention in sport
Keywords: Kyčelní kloub; sport; posturální stabilita; stabilita kyčelního kloubu; COG; posturografie; Hip joint; sport; postural stability; hip joint stability; COG; posturograph