Technicko-ekonomická studie blokových transformátorů VVER1000 - Timko, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se bude zabývat konkrétními poruchovými a abnormálními stavy blokových transformátorů hlavního výrobního bloku VVER1000 zažitých z praxe, například mezizávitový zkrat na transformátoru s následnou deformací nádoby, prasklým potrubím suchovodu SHZ, poruchou signalizace poklesu tlaku vzduchu pro SHZ a její falešné zapůsobení a jako poslední téma budou probrány vysoké teploty na druhé jednotce blokového transformátoru. U těchto stavů budou probrány příčiny, kterými se transformátory do takovýchto situací dostaly a jak byly tyto poruchové stavy vyřešeny. Dále budou prozkoumány možnosti prevence a ochranná opatření před vznikem dalších poruch stejného typu a jak je možné tyto poruchy předvídat. Spolu s analýzou poruch bude prozkoumáno monitorovací zařízení Multitrans a jeho funkčnost v praxi. Teoretická část se bude zabývat technologickým zmapováním funkčních celků jaderné elektrárny Temelín včetně hlavního výrobního bloku VVER1000, popisem blokových transformátorů a dalšího navazujícího zařízení. Dále budou teoreticky popsány ochrany při poruchách již zmíněných blokových transformátorů, automatiky a pravidelné činnosti personálu sloužící pro bezpečný provoz zařízení. Závěr práce se bude věnovat možné optimalizaci blokových transformátorů, statistickému porovnání stávajícího a navrhovaného stavu tohoto zařízení, podnětům pro snížení poruchovosti zařízení a zlepšení celkové spolehlivosti v provozu. Cílem této práce bude poukázat na možnost vylepšení stávajícího zařízení tak, aby se v budoucnu důkladněji zamezilo dalším poruchám, které už se na blokových transformátorech v minulosti staly a aby se zvýšila životnost nejen transformátorů, ale všech s nimi souvisejících prvků, které dohromady pracují jako celek. Dalším aspektem této práce bude sepsat významné poruchy a závady, do jednoho dokumentu, který v budoucnu může posloužit jako zpětná vazba při řešení problémů, které se mohou vyskytnout při dalším dlouhodobém provozu transformátorů a to nejen na elektrárnách.
Technical and economic study of unit transformers VVER1000
Keywords: Jaderná elektrárna Temelín; blokové transformátory hlavního výrobního bloku; porucha; provoz; Temelin Nuclear Power Plant; unit transformers of the main production unit; fault; safe operation