Problematika úrazů u seniorů - fraktury krčku stehenní kosti - Novák, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstract Autor se v práci zaměřil na problematiku úrazů a specificky na diagnózu fractura colli femori. V teoretické části práce se zabývá problematikou úrazů u seniorů. Teoretická část se zabývá otázkou samotné prevence úrazů ale i jejich příčinou a tím jak úrazům předcházet. Dále se zabývá okolnostmi a důvody za kterých k úrazům dochází tudíž i problematikou osteoporózy . V teoretické části jsou také uvedu typy úrazů ke kterým ve stáří nejčastěji dochází. Jsou zde uvedeny také typy a průběh různých druhů nemocí ve stáří, zátěž operačního výkonu a kritického stavu u geriatrického pacienta a typy rehabilitace které se užívají při úrazech ve stáří (psychosociální rehabilitace). Dále je zde řešena samotná problematika fraktury krčku stehenní kosti jak k této zlomenině dochází, rizika a typy pádu při kterých k zlomeninám krčku stehenní kosti nejčastěji dochází. Je zde vymezena terminologie v souvislosti s frakturou krčku stehenní kosti, obrazové schéma jak a v kterých místech dochází k frakturám a také typy daných fraktur. Po léčbě a pak následné rehabilitaci se také práce v teoretické části zabývá důsledky v souvislosti s pobytem v dlouhodobé ústavní péči. Ve výzkumné části se autor zabývá počtem seniorů kteří byli hospitalizováni pro frakturu krčku stehenní kosti. Data byla získána sekundární analýzou dat. Bylo zjištěno že ve dvou sledovaných krajích došlo k nárůstu počtu seniorů s tímto úrazem. Výzkum byl doplněn o krátké dotazníkové šetřeni u 131 seniorů s cílem zjistit jaká rizika vztahující se k úrazům považují za nejzásadnější. Bylo zjištěno že senioři subjektivně vnímají více rizika zdravotního charakteru než rizika spojená s bezpečným prostředím. V diskusi a závěru autor své výsledky komparuje s literaturou a upozorňuje na nutnost věnovat této problematice více pozornosti.
problems of seniors accidents - fraktures coli femori
Keywords: Senior; pád; úraz; zlomenina krčku stehenní kosti; Seniors; fall; injury; fractura colli femori