Počátky vzdělávání v Českém Krumlově - Viktora, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá tématem počátků vzdělávání v Českém Krumlově. Toto téma je významné především z toho důvodu, že je možné určit, jaké jsou kořeny školství v dané oblasti a jaké byly vlivy, které vzdělávání ovlivňovaly. Školství v Českém Krumlově má velmi dlouhou tradici a poukazuje na skutečnost, že vzdělávání mělo v Jižních Čechách velmi důležitou roli. Práce pojednává především o základech školství v Českém Krumlově. Vzdělávání v tomto městě se datuje až do 14. století. Ale v tomto období škola pouze vznikala, rozvíjela se ve stoletích následujících. Vzhledem k tomu, že se práce zabývá především počátky vzdělávání, zaměřuje se především na dobu předbělohorskou, ale stručně charakterizuje i období další. Kromě školství klasického se práce zaměřuje i na vzdělání umělecké. Práce stručně pojednává i o obecných počátcích vzdělávání na Českokrumlovsku.
The Early Beginnings of Education in Český Krumlov
Keywords: Český Krumlov; Českokrumlovsko; vzdělávání; historický přehled; latinská škola; německá škola; česká škola; umělecká škola; církevní školství; počátky školství; Český Krumlov; Český Krumlov region; education; historical review; Latin school; German school; Czech school; art school; church educational system; origin of education