Onemocnění paznehtů v chovu mléčného skotu - Němcová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na onemocnění končetin u vysokoprodukčních dojnic, příčiny vzniku onemocnění a možnosti jejich léčby. Ve sledovaném chovu byl vyhodnocen zdravotní stav paznehtů celkem u 437 dojnic ve třech léčebných cyklech. V rámci léčebných cyklů proběhlo ošetření, léčba, popřípadě kontrola jednotlivých paznehtů dojnic. Nejčastějším onemocněním byl Rusterholzův vřed (až 56 %), ostatní posuzovaná onemocnění byla zastoupena v průměru do 10 %. Jednalo se o hnilobu paznehtu, dermatitis digitalis, dermatitis interdigitalis a mechanická poškození končetin dojnic. Bez zdravotních problémů bylo pouze 20 % dojnic. Jsou zde popsány faktory, které ovlivňují výskyt onemocnění v chovech a také jeho rozšiřování. V neposlední řadě byly také posuzovány vnější faktory, které mohou ovlivňovat zdravotní stav paznehtů. Jednalo se převážně o vliv krmné dávky, prostředí, technologie ustájení či vliv péče o paznehty.
Hoof diseases in dairy farming
Keywords: dojnice; paznehty; léčebný cyklus; chov; dairy cow; hooves; treatment cycle; breeding