Regenerace závodních plavců na podkladě fyzioterapeutických postupů - Šimáčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku regenerace u závodních plavců. Závodní plavání patří mezi fyzicky velmi náročné sporty. Nesprávná plavecká technika, nepřiměřená zátěž a nedostatek odpočinku jsou častou příčinou vzniku zdravotních komplikací. Proto je důležité do tréninku zapojit i vhodnou formu regenerace např. kompenzační cvičení. Prvním cílem bakalářské práce je zmapovat využití regeneračních technik u závodních plavců. Druhým cílem je popsání praktického využití fyzioterapeutických vstupů v rámci kompenzačních cvičení v tréninku závodních plavců. V teoretické části práce je charakterizováno plavání z pohledu fyzioterapeuta a jeho pozitivní a negativní vliv na lidský organizmus. Další kapitola popisuje jednotlivé plavecké styly. Část teorie je také věnována posturálním a fázickým svalům. Poslední kapitola se zabývá sportovní regenerací a zaměřuje se na její formy a prostředky. Praktická část byla vypracována metodou kvalitativního výzkumu formou vyhodnocení kazuistik tří závodních plavců. Pro sběr dat byl zvolen vstupní a výstupní kineziologický rozbor, polostrukturovaný rozhovor a vlastní pozorování. Podle výsledků ze vstupního vyšetření byl pro probandy sestaven na každé setkání individuální plán, který obsahoval kompenzační cviky a další regenerační techniky. Celá terapie probíhala 3-4 měsíce. Výsledky z praktické části bakalářské práce jsou převážně pozitivní. U všech probandů došlo v průběhu terapie k protažení zkrácených svalů, posílení oslabených svalů a uvolnění hypertonních svalů. Pouze u probandky č. 3 se ke konci terapie zvětšil svalový tonus v oblasti levého ramene, a to z důvodu poranění v průběhu plaveckého tréninku. Všichni probandi zaznamenali mírné zlepšení v celkovém držení těla. Zvolené fyzioterapeutické postupy se osvědčily jako efektivní. Bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací a inspirace pro fyzioterapeuty, trenéry a sportovce.
The regeneration of competitive swimmers on the basis of physiotherapeutic methods
Keywords: Plavání; plavecké styly; pozitivní vliv; negativní vliv; regenerace; kompenzační cvičení; Swimming; swimming styles; positive influence; negative influence; regeneration; compensation exercises