Způsoby detekce ionizujícího záření výpustí z JE - Šťastná, Milena (Jihočeská univerzita, 2007)
Přístupy k měření výpustí a okolí jaderných elektráren a jaderných zařízení se měnily v závislosti na vývoji a dostupnosti měřící techniky i na vývoji modelů šíření radionuklidů v atmosféře a v biosféře. Obecně se vyžaduje, aby výpusti radionuklidů z jaderných reaktorů byly soustavně monitorovány. Aktivitu vypouštěných radionuklidů poté porovnáváme se stanovenými autorizovanými limity. Monitorování výpustí slouží ke kontrole dodržování povolených výpustí a k včasnému zjištění a zhodnocení případných úniků a jejich důsledků na obyvatelstvo v okolí pracoviště a na životní prostředí. Ve své práci jsem se zaměřila na tritium. Tritium se stanovuje kapalinovou scintilační spektrometrií. Je to účinná metoda detekce a spektrometrie ionizujících částic. Kapalinová scintilační spektrometrie je zaměřena na nízkoenergetické zářiče beta a lze touto metodou také měřit zářiče alfa. Tritium ve výpustech do vodotečí se na Jaderné elektrárně Dukovany a Jaderné elektrárně Temelín měří stejným typem měřícího zařízení. Stanovení tritia na těchto elektrárnách se rozlišuje v přípravě vzorku k měření a proto nejsou naměřené hodnoty tritia plně srovnatelné.
Methods of detection of ionizing radiation egress of nuclear power station
Keywords: kapalinová scintilační spektrometrie; tritium; výpusti do vodotečí; liquid scintillation spectrometry; tritium; discharge into the drainage channels