Vliv substrátu na produkci žížal Dendrobena veneta - Schmidtmajerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Důležitost biologických procesů při zpracovávání organických zbytků je široce uznávána. Tato práce se zabývá jednou z nejúčinnějších metod přeměny pevných organických zbytků na produkty, které jsou vhodné pro životní prostředí a zároveň cenné. Kompostování pomocí žížal obsahuje složité potravní sítě a současně modifikuje různé chemické formy několika základních živin na anorganické sloučeniny, které jsou vhodné pro výživu rostlin. V práci je stručně popsána biologie, výskyt a základní ekologické kategorie žížal a je zde ukázáno, jak mohou být důležitými rozkladači organických zbytků. V této práci je podán přehled hlavních druhů vhodných pro vermikompostování se zaměřením na druh Dendrobaena veneta. Je zde srovnáno 5 substrátů z hlediska vhodnosti pro produkci tohotu druhu žížal a vhodnosti změněného substrátu žížalami pro využití jako hnojivo. V práci bylo zjištěno, že vhodnými substráty pro produkci žížal Dendrobaena veneta jsou odpad z čističky odpadních vod a substrát čistá celulóza.
Effect of substrate on the production of earthworms Dendrobena veneta
Keywords: žížaly; Dendrobaena veneta; vermikompostování; earthworms; Dendrobaena veneta; vermicomposting