Posuzování úlohy a účinnosti dotací na příkladu chovu hospodářských zvířat a vybraného druhu predátora - Dohnalová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá dopady protichůdných dotací na příkladu dotace do chovu hospodářských zvířat a současně podpor rozšiřování výskytu vybraného druhu predátora. Pro ilustraci byl vybrán chov ovcí a výskyt vlka jako konečného predátora. Významné zvyšování náhrad škod, nákladů na ochranná opatření na chovy má a bude mít stále vyšší dopad nejen na podnikové a veřejné finance, ale i dopady emocionální, dopady na udržení kulturní krajiny a jejích funkcí. Změna v nepříznivých tendencích prozatím nemá časový horizont. Podle chovatelů, myslivců a na základě poznatků, argumentů, informací a názorů části široké veřejnosti je absolutní ochrana vlka nadbytečná a riziková. Práce vychází z analýzy četných publikací, reálných výpovědí poškozených subjektů a dat ministerstva zemědělství, životního prostředí a ministerstva financí a názorů veřejnosti. Toto téma se jeví jako velmi aktuální s mezirezortním i interdisciplinárním dosahem, protože není možné předpokládat, že by v blízké době došlo k jednoznačnému vyřešení problému.
Assessment of the role and effectiveness of subsidies on the example of livestock and selected predator species
Keywords: Dotace; Ochrana vlků; Ochrana ovcí; Náhrady škod; Subsidies; Wolves protection; Sheep breeding; Compensatory damages