Buddhova nauka v odraze jeho života - Vrba, Václav (Jihočeská univerzita, 2009)
Moje práce se zaobírá Buddhovým životem a jeho poselstvím. Srovnávám v ní přístupy čtyř autorů, kteří sepsali monografie o Buddhově životě a filozofii. K. Armstrongová, bývalá katolická řádová sestra, interpretuje Buddhu z křesťanského pohledu lásky a soucitu a vnímá hlavní přínos Buddhova učení v potlačení sobectví. E. Bondy, marxistický filozof, zdůrazňuje racionální a praktický aspekt Buddhova poselství, ale kritizuje mystické aspekty jeho učení. M. Carrithers, antropolog a religionista, analyzuje původ touhy vedoucí k utrpení a cestu z tohoto utrpení skrze vip assanovou meditaci. V. Zotz, rakouský historik a filozof, analyzuje princip fungování samsáry a vnímá Buddhu jako pomáhajícího poutníka, který aplikoval svou dharmu při řešení běžných lidských problémů. Kromě Bondyho knihy považuji všechna díla za zajímavá a inspirativní, neboť Buddhovo učení osobitým způsobem obohacují.
Buddha´s Dharma Reflected in His Life, Comparison of Chosen Biographies of Gautama Buddha
Keywords: Buddha; buddhismus; dharma; sangha; Buddhova filozofie; Čtyři vznešené pravdy; probuzení; jógová cvičení; brahma-atmanová teorie; karmanová nauka; nirvána; mystika; Buddha; buddhism; dharma; sangha; Buddha´s philosophy; Four Noble Truths; awakening; yoga practice; brahma-atman theory; karman theory; nirvana; mysticism