Česko-španělské a španělsko-české slovníky tištěné - Brabcová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem této práce jsou česko-španělské a španělsko-české tištěné slovníky. Cílem je analyzovat a porovnat vybrané slovníky podle daných kritérií. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou uvedeny náležitosti formy a obsahu česko-španělských a španělsko-českých slovníků, jejich makrostruktury a mikrostruktury. V druhé, praktické části, jsou analyzovány vybrané slovníky, jejich náležitosti jsou porovnány. Za analýzou každého slovníku autorka uvádí své osobní hodnocení slovníku. V závěru práce jsou tato hodnocení shrnuta. Byly použity především slovníky obsahující běžnou slovní zásobu, menší část analyzovaných slovníků obsahuje slovní zásobu z hospodářské oblasti.
Czech-Spanish and Spanish-Czech printed dictionaries
Keywords: překladové slovníky; lexikografie; španělština; čeština; mikrostruktura; makrostruktura; hnízdování; heslo; bilingual dictionaries; lexicography; Spanish; Czech; microstructure; macrostructure; nesting; lemma