Charakteristika a srovnání chmelařských regionů ve světě - Volf, Adam (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce charakterizuje a srovnává chmelařské regiony ve světě. Nejprve se věnuje literatuře o geografických aspektech pěstování chmele a podává charakteristiku chmele (botanická a zemědělská charakteristika, podmínky pěstování chmele, využití chmele). Světové chmelařské regiony jsou v práci definovány jako regionální soustředění alespoň 100 ha chmelnic (sklizňových ploch chmele). V analytické části jsou zpracovány a porovnávány údaje o rozloze sklizňových ploch chmele, produkci chmelových hlávek a výnosech chmele na základě statistik Barth Reports s využitím kartodiagramů, grafů a tabulek. Porovnávány jsou také klimatické typy chmelařských regionů. Okolo 50 % sklizňových ploch chmele se nachází ve dvou regionech - Hallertau v Německu a Yakima Valley v USA. S odstupem následuje severokorejský region Ryanggang Province a český region Žatecko. Velké soustředění chmelařských regionů lze nalézt ve střední Evropě a na severozápadě USA. Vysoké výnosy chmele se objevují v německém regionu Hallertau, v čínských a australských regionech. Navýšení sklizňových ploch a produkce chmele mezi roky 1990 - 2020 nastalo zejména v regionech USA. V příloze bakalářské práce je uskutečněn strukturovaný popis více než 30 chmelařských regionů světa.
Characteristics and comparison of hop regions in the world.
Keywords: pěstování chmele; chmelařské regiony; produkce chmele; plocha chmelnic; výnosy chmele; svět; hop growing; hop regions; hop production; hop area; hop yields; world