Informovanost všeobecných sester v péči o urostomiky. - Horová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo zjistit jaká je informovanost sester v péči o urostomiky, zda sestry mají s urostomiemi zkušenost, znají pomůcky pro urostomiky a ovládají správnou techniku ošetřování urostomie. K těmto cílům byly stanoveny 4 hypotézy. H1: Sestry pracující na různých odděleních mají osobní zkušenost s pacienty s urostomií, byla potvrzena. H 2: Sestry znají dostupné pomůcky pro urostomiky, nebyla potvrzena. H 3: sestry umí správně používat pomůcky pro urostomiky, se potvrdila. H 4: Sestry ovládají správnou techniku ošetřování urostomie, nebyla potvrzena. Jako výzkumnou metodu pro dosažení i potvrzení cílů a hypotéz jsme zvolili kvantitativní šetření pomocí anonymního dotazníkového šetření, které bylo uskutečněno ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze na různých klinikách.
Awareness of the care of urostomy patients among general nurses.
Keywords: močový systém; ošetřovatelská péče; poradny; stomasestra; urostomie; urinary system; nursing care; counselling centres; stoma nurse; urostomy