Úloha sestry v primární prevenci kardiovaskulárních chorob - Cichrová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této práce je Úloha sestry v primární prevenci kardiovaskulárních chorob (KVO). V dnešní době jsou KVO jednou z nejčastějších příčin úmrtí dospělé populace na celém světě. V Evropě to činí až 40 % úmrtí ročně. Tyto onemocnění postihují srdce a cévy, mohou se objevit v několika podobách, jako například ischemická choroba srdeční, cévní mozkové příhody nebo vysoký krevní tlak. Proto je primární prevence v rámci ošetřovatelství a intervencí sestry velmi důležitá. Prevence KVO je úzce spjata se znalostí rizikových faktorů. Měla by tedy směřovat na jejich správné ovlivnění nebo případnou léčbu. Práce je rozdělena na dvě části. První část je teoretická a druhá je praktická. V této práci byly určeny dva cíle, první cíl: ?Zmapovat úlohu sestry v primární prevenci kardiovaskulárních chorob.? Druhý cíl: ?Zjistit zda jsou sestry u praktických lékařů zapojeny do primární prevence kardiovaskulárních chorob.? Pro výzkum v této práci byly určeny výzkumné otázky. Výzkumná otázka č. 1: ?Jaká je hlavní úloha sestry v primární prevenci kardiovaskulárních chorob??. Výzkumná otázka č 2: ?Jakým způsobem se sestry zapojují u praktických lékařů do primární prevence kardiovaskulárních chorob??. Výzkumná otázka č. 3: ?Využívají sestry u praktických lékařů tabulkové SCORE kardiovaskulárních chorob??. Pomocí výzkumu kvalitativním šetřením bylo zjištěno, že se sestry v rámci prevence KVO nejčastěji věnují edukaci klienta o správném životním stylu, sledují krevní tlak, hodnoty cholesterolu a glykémie. Dále bylo zjištěno, že se setry u praktických lékařů věnují a provádí primární prevenci KVO. V práci jsou rozhovory se sestrami zaznamenány a popisovány ve výsledcích. Nejčastější a nejzajímavější odpovědi sester se objevují v tabulkách. Výsledky bakalářské práce lze využít jako zdroj informací o správné primární prevenci KVO v ordinacích praktických lékařů. Tyto informace byly využity k vytvoření brožury pro sestry, jak správně postupovat v primární prevenci KVO.
The role of nurses in the primary prevention of cardiovascular diseases
Keywords: kardiovaskulární choroby; rizikové faktory; ateroskleróza; prevence; úloha sestry; cardiovascular disease; risk factors; atherosclerosis; prevention; the role of nurses