Vývoj počtu vyšetření celotělové scintigrafie skeletu v posledních letech (v kontextu s počty PET a počty pacientů s Ca prostaty, prsu a plic) - Kinská, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem počtu vyšetření celotělové scintigrafie skeletu v posledních letech v souvislosti s počty PET a počty pacientů s karcinomem prostaty, prsu a plic. Cílem této práce bylo poskytnout přehled o vývoji počtu vyšetření celotělové scintigrafie skeletu v souvislosti s počty PET a počty pacientů s karcinomem prostaty, plic a prsu od roku 2010 na vybraných odděleních nukleární medicíny. V této práci je položena jedna výzkumná otázka: "Počty vyšetření pomocí celotělové scintigrafie skeletu během let narůstají?". Stanovený cíl byl naplněn a výzkumná otázka byla zodpovězena. Přehled o vývoji počtu vyšetření celotělové scintigrafie skeletu a počtech PET, PET/CT vyšetření byl získán prostřednictvím kvantitativního šetření na 13 odděleních nukleární medicíny České republiky. Přehled o počtu pacientů s karcinomem prostaty prsu a plic byl dosažený pomocí dostupných dat z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Výsledky výzkumu ukazují, že vývoj počtu vyšetření celotělové scintigrafie skeletu během zkoumaných let má klesající tendenci. Ve vývoji počtu PET, PET/CT vyšetření je v průběhu zkoumaných let pozorovatelný vzestupný trend ve srovnání s vyšetřením scintigrafie skeletu. Vzrůstající vývoj během zkoumaných let je také patrný v počtu pacientů s karcinomem prostaty, prsu a plic. Na základě zjištěných údajů je možné usoudit, že je PET, PET/CT vyšetření stále více využívané z toho důvodu, protože přibývá více pacientů s karcinomem prostaty, prsu a plic. Toto vyšetření je velmi vhodné a velice často využívané pro jejich diagnostiku, pro posouzení rozsahu nádorového onemocnění, ale také pro posuzování efektivity terapie a zjištění možného navrácení nemoci.
Development of the number of the whole body skeletal scintigraphy in recent years (in the context of the number of PET and the numbers of patients with prostate, breast and lung cancer)
Keywords: Scintigrafie; PET; karcinom; vývoj; nukleární medicína; Scintigraphy; PET; carcinoma; development; nuclear medicine