Provedení průzkumových prací jako podkladu pro pozemkové úpravy - Hrnečková, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce je v první části zaměřena na literární rešerši, kde se věnuje definici pozemkové úpravy, její charakteristice, formám a postupu pozemkových úprav. Dále jsou zde vysvětleny základní pojmy týkající se daného tématu, především geologických a půdních poměrů, popisu území a jeho hospodářského využití, dále plán společných zařízení, příčiny ohroženosti půdy, poměry v oblasti vod. V praktické části je proveden průzkum vybraného katastrálního území, konkrétně katastrálního území Vlastec. Získané informace pak slouží jako podklad pro provedení komplexní pozemkové úpravy. Postup je prováděn dle metodiky, ve které jsou uvedeny kroky pro dané téma. Praktická část obsahuje faktický stav katastrálního území. Zjištěné informace se týkají charakteristiky území, přírodních podmínek a hospodářského využití krajiny. Zmíněné informace obsahují i popis a vyhodnocení stavu dopravního systému, ochrany půdy, poměrů v oblasti vod, krajiny a její ochrany a v neposlední řadě také několik návrhů, jak dosáhnout menší degradace krajiny.
Survey works as the basis for land consolidation projects
Keywords: krajinný ráz; pozemková úprava; přírodní podmínky; hospodářské využití krajiny; dopravní systém; landscape character; land treatment; natural conditions; economic use of landscape; transport system