Ležící ženský akt jako námět vybraných autorů od renesance do secese - Kalianková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce má teoretický charakter a je rozdělena na dvě části. První se věnuje tématu krásy a ošklivosti a jejich proměnou v dějinách umění. Druhá část práce je zaměřena na historický koncept, který sleduje vývoj ženského ležícího aktu od dob renesance až po secesi u vybraných autorů (např. u Tiziana, Velázqueze, Rembrandta, Klimta aj.).
Lying female nude as a theme of selected authors from the Renaissance to the Art Nouveau
Keywords: Akt; žena; nahota; ležící ženský akt; ženský akt v umění; ženský akt v dějinných obdobích; symbolika ženských aktů; Nude; women; nakedness; lying female nude; female nude in art; female nude in history; symbolism of female nudes