V diskusi s Modernou. Tvorba Zikmunda Wintera v časopisu Zvon v letech 1900 - 1912. - Matějková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se bude zabývat prestižními díly (Peklo, Mistr Kampanus) i marginálnímí příspěvky Zikmunda Wintera, které byly v letech 1900 - 1912 uveřejněny v časopise Zvon. Texty budou zvažovány především z hlediska intenzivních polemik vedených přispěvateli Zvonu s Moderní revue, soustředící autory převážně dekadentní a symbolistní orientace. Cílem práce je postihnout Winterovy literární postupy, jež se jeví jako protikladné či naopak souznící s programem České Moderny. Východiskem bude nejen interpretace vybraných děl, ale i analýza k nim se vztahujících metatextů typu recenzí, komentářů, redakčních poznámek atd.
Modernity in Controversy. Zikmund Winters´ work in the Journal Zvon (1900-1912)
Keywords: Zikmund Winter; časopis Zvon; historická povídka; přelom 19. a 20. století; moderna; Moderní revue; polemika; časopis Rozhledy; Jiří Karásek.; Zikmund Winter; Journal Zvon; historical story; turn of the 19th and 20th century; modern; Modern revue; controversy; Journal Rozhledy; Jiří Karásek.