Vliv vstupu ČR do EU na vzdělávání Romů - Studnička, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se věnuje vlivu vstupu ČR do EU a do dalších mezinárodních organizací na vzdělávání Romů. Konkrétně se práce zabývá politikou vzdělávání uskutečňovanou vládou ČR a tím, jak na tuto politiku působila EU svými institucemi a především pak jaký vliv měli Pravidelné zprávy o pokroku jednotlivých přistupujících zemí vydávané EU. První část práce využívá především metodu sekundární analýzy dat vypracovaných v odborné literatuře k nastínění historického kontextu. Ve druhé části práce je použita metoda obsahové analýzy dokumentů, jako jsou mezinárodní smlouvy, výroční zprávy, hodnotící zprávy a podobně, týkajících se situace vzdělávání Romů v ČR.
The Impact of the Czech republic's Accession to the EU on the Education of Roma
Keywords: Evropská unie; vzdělávání; Romové; lidská práva; European Union; education; Roma; human rights