Odměny a tresty v předškolním vzdělávání - Deutschová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice trestů a odměn v mateřských školách. Čtenář se zde seznámí s historií trestů, s dělením trestů a s důvody, proč se k trestům uchylujeme. Dále se v teoretické části bakalářské práce dočteme, jak je možné odměny a tresty nahradit, jaké alternativní odměny a tresty jsou nám k dispozici, abychom zamezili negativním dopadům na dítě. Praktická část zahrnuje dotazníkové šetření v mateřských školách a zkušenosti pedagogů s odměnami a tresty v praxi. Dále se praktická část zaměřuje na pocity dětí při odměňování a trestání. Po přečtení práce by měl čtenář získat poznatky o problematice trestů a odměn v mateřských školách.
Rewards and punishments in preschool education
Keywords: trest; odměna; historie trestů; alternativa odměn; alternativa trestů; reward; punishment; history of punishments; alternative of rewards; alternative of punishments