Zdravotně sociální rizika obezity a nezdravého životního stylu ve vztahu k sebepojetí pubescentů a adolescentů - Schuster, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
Záměrem práce bylo specializovat se ve výzkumu na nový netradiční přístup ke snižování hmotnosti pubescentů a adolescentů s nadváhou a obezitou prostřednictvím navození příznivých změn v sebekontrole a sebeúctě intervenčním pohybovým programem. Cílem je nejen určit postup pro snížení nadváhy, ale popsat i korelace psychických stavů a sociálních rizik nadváhy a obezity u pubescentů a adolescentů. Základem obsahu programu jsou jógové techniky a jógové sestavy. Ve výzkumném šetření bylo sledováno 224 účastníků a intervenční program absolvovalo 133 účastníků šetření ve věkových kategoriích pubescence a adolescence. Program byl aplikován v délce dvanácti týdnů. Po absolvování intervenčního pohybového programu došlo ke snížení tělesné hmotnosti, BMI a pozitivním signifikantním změnám v úbytku množství podkožního tuku a snížení depresivních stavů a úzkosti u účastníků programu. Celkově byla antropometrická měření provedena u 1136 účastníků. Stanovené hypotézy potvrdily správný předpoklad účinku intervenčního pohybového programu. Zjištěné údaje byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny ve spolupráci s Gerstnerovou biomedicínckou laboratoří ČVUT Praha.
Health and social risks of obesity and unhealthy life style in relation to preadolescents and adolescents self-concept
Keywords: Zdraví; pubescence; adolescence; životní styl; zdravotně sociální rizika; obezita; intervenční program; jógová cvičení; sebepojetí; Health; pubescence; aolescence; life style; health and social risks; obesity; intervention program; yoga exercises; self-concept