Adaptace hmyzu na chlad: role šokových proteinů z nadrodiny Hsp. - Štětina, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Šokové proteiny (Hsps) jsou evolučně konzervovanou skupinou proteinů. Hsps jsou známy pro svou unikátní schopnost opravovat nesprávně složené proteiny, jež by se jinak hromadily v buňce během stresových podmínek. Nejlépe prostudované jsou inducibilní Hsp70. Použili jsme larvy 3. instaru transgenního mutanta octomilky Drosophila melanogaster, který postrádá ve svém genómu všechny kopie genu hsp70. Posuzovali jsme: 1) zda-li absence tohoto genu ovlivňuje schopnost larev přežít chladový stres; a 2) zda-li nějaký jiný gen z rodiny Hsp s kompenzuje ztrátu hsp70. Zjistili jsme, že: 1) přežívání v chladu je u larev kmene u Hsp- shodné ve srovnání s divokým kmenem Hsp+; 2) žádný jiný gen z rodiny Hsps nekompenzuje ztrátu hsp70 na úrovni transkripce. V současnosti se zaměřujeme na analýzu odpovědi na chladový stres na úrovni proteinů.
Cold adaptation of insects: the role of shock proteins from Hsp family.
Keywords: Drosophila melanogaster; larvy; chladová odolnost; šokové proteiny; transkripce.; Drosophila melanogaster; larvae; cold tolerance; shock proteins; transcription