Dějiny školy v Holubově od počátku po rok 1950 - Opelková, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se věnuje dějinám školy v Holubově od jejího začátku po rok 1950. Daný časový úsek je rozdělen do několika etap. První část popisuje historii obce Holubova. Druhá se věnuje období od založení školy do roku 1914. Třetí část je o historii školy v letech 1914 - 1918 a dopadech války na chod školy. Čtvrtá kapitola je o historii školy v letech 1918 - 1939. Poté se věnuji historii školy v období Protektorátu a negativními dopady nacistické totality na chod školy. Šestá část popisuje historii školy v poválečném období do nástupu komunismu po únoru 1948 a poslední kapitola je o nástupu komunistické totality do roku 1950.
History of Holubov school from the beginning to year 1950
Keywords: Holubov; škola; žáci; charakteristika doby; učitelé; historie; fungování školy; Holubov; school; pupils; charakteristic of period; teachers; history; the functioning of the school