Využití literární výchovy v pedagogice volného času - Pěničková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá možnostmi využití uměleckého literárního textu v rámci pedagogiky volného času především při práci s žáky 1. stupně ZŠ. Teoretická část práce se věnuje klíčovým pojmům zkoumané problematiky, mezi které patří zejména literární výchova, literární text, výběr textu a literární výchova ve volném čase. Tato část práce také představuje vhodné metodické postupy při práci s literárním textem ve školním prostředí, ale i při volnočasových aktivitách se zaměřením na získání estetických prožitků a rozvoj klíčových kompetencí žáků. Praktická část práce obsahuje charakteristiku vybraných klasických i aktivizujících výukových metod, jejichž praktické využití představuje na konkrétních ukázkách literatury pro děti a mládež. Součástí této části práce je také antologie literárních děl, které může pedagog volného času použít v rámci své praxe.
The use of literary education in pedagogy of leisure time
Keywords: literární výchova; literární text; volný čas; pedagog volného času; výuková metoda; literární klub; literatura pro děti a mládež; literary education; literary text; leisure time; leisure time teacher; educational method; literary club; literature for children and youth