Komunikativní kompetence u dětí z rodin imigrantů - Hronková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
ABSTRAKT: Hlavním cílem výzkumného šetření je analýza komunikativních kompetencí dětí imigrantů navštěvující mateřskou školu v České republice a Rakousku. Teoretická část se zabývá komunikativními kompetencemi, problematikou imigrace a dále charakteristikou vybraných národnostních kultur. Výzkumné šetření je kvalitativního charakteru, k analýze byla využita technika případové studie. Výzkumný soubor tvoří děti turecké a vietnamské národnosti. Dílčí cíle směřují ke zjištění, jakým způsobem se vyvíjely komunikativní kompetence těchto dětí a na jaké úrovni jsou nyní, jaké obtíže se vyskytují při navazování vztahů s vrstevníky a v kontaktu s učitelkami MŠ.
Communicative Competencies among Children in Immigrant Family
Keywords: Klíčová slova: sociální znevýhodnění; komunikativní kompetence; dvojjazyčná výchova; imigrace; mateřská škola.; Key words: bilingual Education; communicative competence; social disadvantage; imigration; kindergarten