Marihuana a současný životní styl dětí a mládeže - Kobrlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná práce se věnuje dospívající mládeži a jejich vztahu k marihuaně. V teoretické části je na marihuanu nahlíženo nejen z pohledu drogového, ale je zde poukázáno na různé další možnosti využití této rostliny, např. z hlediska alternativní obnovitelné suroviny pro mnoho odvětví průmyslu a hospodářství. Empirická část je zaměřena na získání konkrétních údajů o dospívajících, kteří mají zkušenost s kouřením marihuany a ověření pravdivosti výzkumných otázek stanovených na základě teoretické části práce. Celkově si práce klade za cíl ukázat marihuanu z více různých pohledů a podat o tomto fenoménu dnešní mládeže komplexnější informace.
Marihuana and the Contemporary Life-style of Children and Teenagers
Keywords: marihuana; protimarihuanové zákony; alternativní obnovitelný zdroj pro průmysl; droga; dospívání; craving (bažení); závislost; prevence; léčba; marihuana; marihuana contrary to law; the alternative renewable resource for industry; drug; adolescence; craving; addiction; prevention; detoxification