Systém odměňování ve vzdělávacích institucích - Pejšová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá systémem odměňování ve vzdělávacích institucích. Teoretická část je zaměřená na systém odměňování zaměstnanců. Dále popisuje, jakým způsobem provádět úspěšné hodnocení zaměstnanců a jak se vyvarovat chyb, které mohou při hodnocení nastat. Další část poznamenává formy odměňování, motivaci, a jakou má mzda úlohu při motivování zaměstnanců. Teoretická část je završena tématem o vzdělávacích institucích. Praktická část je založena na výzkumném šetření kvalitativního typu, který provádím na První soukromé základní umělecké škole s.r.o. v Českých Budějovicích a v Centru ekologické a globální výchovy v Cassiopeie. Pro výzkumné šetření jsem použila analýzu poskytnutých manuálů pro odměňování zaměstnanců a polostrukturovaného rozhovoru. Zjišťovala jsem informace o hodnocení zaměstnanců, zda jsou podkladem pro následné odměňování v konkrétních organizacích. Na základě srovnání zjištěných informací jsem vytvořila návrh řešení zlepšení hodnocení, odměňování a motivace.
Remuneration system in educational institutions
Keywords: systém odměňování; hodnocení pracovníků; motivace; pracovní výkon; řízení pracovního výkonu; mzdové formy; mzda; plat; strategie odměňování; vzdělávací instituce; zaměstnanci; financování; legislativa; reward system; employee evaluation; motivation; performance; performance management; payroll forms; wage; salary; reward program; educational institutions; staff; funding; legislativ