Geneze sociální pomoci v kontextu obětí trestných činů - Pudilová, Dana (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce je zaměřena na genezi sociální pomoci v kontextu obětí trestných činů, jejímž cílem je komplexně tento vývoj v České republice popsat. Jedná se o teoretickou formu práce, při níž bylo využito metody obsahové analýzy, syntézy a komparace sekundárních dat. Jednotlivé kapitoly popisují témata, vztahující se k sociální pomoci obětem trestných činů. Úvodní kapitola obsahuje vysvětlení základních pojmů, které se pojí s viktimologií. Zde se objevuje definice trestného činu, oběti trestného činu a následně je také vysvětlen proces viktimizace. Navazující kapitola je již zaměřena na historické souvislosti, na základě nichž byl v roce 2013 přijat zákon č. 45/2013 Sb., který je považován za milník v pomoci obětem trestných činů. Další text je již věnován konkrétním druhům pomoci v České republice, ale i v zahraničí, včetně historického vývoje práv, až po práva současná. Pomoc obětem trestných činů v České republice je poskytována prostřednictvím subjektů, kterým je věnována samostatná kapitola. Jedná se o státní i nestátní subjekty, jež mají oprávnění tyto služby poskytovat. Diskuzní kapitola zahrnuje získané poznatky a připomínky, které byly zjištěny v průběhu vypracování této práce, a které by mohly být námětem pro odborníky k dalším diskuzím za účelem zefektivnění poskytovaných služeb a k posílení charakteru nízkoprahovosti sociální pomoci. Diplomová práce tvoří komplexní přehled sociální pomoci obětem trestných činů a může tak být využita rovněž k lepší orientaci laické veřejnosti v této oblasti.
The Genesis of Social Support in the Context of Victims of Crime
Keywords: oběť trestného činu; podpůrná organizace; práva obětí; sociální pomoc; viktimologie; victim of crime; supporting organization; victim's rights; social support; victimology