Rozbor cenných papírů na vybraném odvětví burzy cenných papírů pomocí metod technické a fundamentální analýzy - Dvořáková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce bylo v první řadě porovnání výnosnosti a rizikovosti akcií na burze cenných papírů, určení stupně efektivnosti trhu, a na základě toho výběr nejvhodnější investiční strategie na trhu cenných papírů. Vzhledem k malému rozsahu českého kapitálového trhu vychází práce z údajů z Pařížské burzy. Jednotlivé analyzované sektory byly v práci charakterizovány těmito statistickými ukazateli: směrodatná odchylka, koeficient beta, koeficient alfa a variační koeficient. Efektivita trhu byla testována pomocí runs testů a testů korelace. Za jeden z testů efektivity trhů, lze pokládat i samotnou účinnost strategií. Práce se soustředila na technickou analýzu, jako základ byly použity klouzavé průměry v délce 7, 20 a 60 dnů.
Analysis of stocks on a chosen market (stock) sector (through technical and fundamental methods of financial analysis)
Keywords: Klíčová slova: burza; akcie; výnosnost; rizikovost; Key words: stock exchange; shares; rentability; risk.