Jak sociální pracovníci pracují s teoriemi sociální práce - Myšáková, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá teoriemi sociální práce a jejich využitím v praxi sociálních pracovníků. Teoretická část popisuje jejich historický vývoj až po současnou krizi sociální práce. Následně se zaměřuje na konkrétní model, a to úkolově orientovaný přístup. Ten má v českém prostředí výjimečné postavení, neboť vykazuje paralely se zákonem o sociálních službách a Standardy kvality sociálních služeb. Závěr teoretické části je věnován souvislostem mezi tím, jak sociální pracovníci uchopují ve své praxi teorie sociální práce a jak se tento stav odráží na jejich profesionalitě. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu, kterého se zúčastnilo deset sociálních pracovníků. Prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru bylo mapováno, zda a jakým způsobem sociální pracovníci využívají ve své praxi teorie sociální práce a jaké jsou jejich zkušenosti s úkolově orientovaným přístupem. Výsledky výzkumu, které jsou blíže rozpracovány v rámci závěrečné diskuze, poukázaly především na potlačený význam teorií. Sociální pracovníci se v praxi většinou neopírají o konkrétní teorii (úkolově orientovaný přístup nevyjímaje), ale spíše spoléhají na své "vlastní teorie" či vnitřní pravidla organizace, v níž pracují.
How social workers work with social work theories
Keywords: teorie sociální práce; úkolově orientovaný přístup; identita sociální práce; integrita sociálního pracovníka; kompetence; social work theories; task centred approach; social work identity; social worker integrity; competence