Úloha kněze ve svátosti smíření - Maryšková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce pojednává o úloze kněze ve svátosti smíření, snaží se zodpovědět otázku o významu kněze jako prostředníka mezi Bohem a člověkem. Práce je zaměřena teoreticky a zabývám se v ní různými aspekty kněžské služby. Stručně se věnuji pohledu do historie vývoje svátosti smíření, podrobněji se pak zabývám eklesiologickým a kanonickým aspektem a zejména vztahem zpovědníka k Bohu a interakcí zpovědník - penitent. V této souvislosti pojednávám o třech tradičních úlohách kněze ve svátosti smíření - úloze soudce, lékaře a učitele. Pozornost je věnována také zpovědnímu tajemství. V závěru práce nastiňuji rozdíly mezi knězem a psychoterapeutem a možné souvislosti či rozdíly svaté zpovědi a psychologické analýzy.
The Role of the Priest in the Sacrament of Reconciliation
Keywords: svátost smíření; zpovědník; penitent; Sacrament of Reconciliation; confessor; penitent