Využití testové baterie MABC-2 k hodnocení úrovně sportovních gymnastů - Slanina, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2020)
V bakalářské práci jsme se zabývali testováním a hodnocením motoriky u sportovních gymnastů (n=14) ve věku 9-13 let v gymnastickém oddíle Merkur České Budějovice. Úroveň motoriky jsme zjišťovali standardizovanou testovou baterií MABC-2 (Movement Assessment Battery for Children - Second Edition), která zahrnuje 8 motorických testů, které jsou rozděleny do tří komponent. Jednotlivé komponenty se zaměřují na testování jemné motoriky (manuální dovednost), hrubé motoriky (míření a chytání) a rovnováhy. Po provedení testování MABC-2 a zjištění hrubých skórů jednotlivých položek jsme vytvořili tabulky a grafy z komponentních skórů a celkových testových skórů (TTS). Výsledky jsme porovnali se standardizační normou této testové baterie. Na základě tohoto porovnání jsme vyhodnotili úroveň motoriky u dané skupiny sportovních gymnastů.
Use the MABC-2 test battery to measure the level of motor in Men´s Artistic Gymnastics
Keywords: hrubá motorika; jemná motorika; rovnováha; motorické testy; sportovní gymnastika; test MABC-2; gross motor skills; fine motor skills; motor skills; balance; sport gymnastics; MABC-2 test